Granite comune. Solutii comune.

Proiectul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 (Programul Ro-Ua-Md) este finantat de Uniunea Europeana prin Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat.

Proiectul isi propune crearea unei punti de legatura intre cele trei state partenere, cu scopul sustinerii comunitatilor din zonele de frontiera in gasirea unor solutii comune la problemele similare cu care acestea se confrunta.
Prin intermediul acestui proiect, autoritatile locale si alte organizatii din zonele de frontiera sunt incurajate sa colaboreze in vederea dezvoltarii economiei locale, rezolvarii anumitor probleme legate de mediul inconjurator si pentru intarirea pregatirii pentru situatii de urgenta. Proiectul promoveaza, de asemenea, o mai buna interactiune intre comunitatile din zonele de granita.

Contributia UE la Proiectul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este de 126,72 Mln. Euro, iar statele participante in proiect co-finanteaza cu minimum 11,4 Mln. Euro.

Proiectul se caracterizeaza prin anumite elemente specifice, cum ar fi: aria eligibila, prioritati si masuri eligibile pentru finantare, tipuri de proiecte, tipuri de beneficiari etc.

Aria principala de cooperare

Urmatoarele regiuni reprezinta aria principala de cooperare a programului:
in Romania, judetele: Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Galati si Tulcea
in Ucraina, oblasturile: Odessa si Chernivetska
in Republica Moldova, intreg teritoriul.

Pagina web a programului RO-UA-MD: http://www.ro-ua-md.net/ro/
Pagina web a oficiului de cooperare EuropeAid: http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Documente oficiale


Proiectul Operational Comun defineste contextul, obiectivele, structura, alocarea de fonduri pe prioritati, organismele de implementare si procedurile Programului. A fost elaborat in comun de cele trei tari partenere in program si transmis in data de 10 martie 2008 catre Comisia Europeana pentru negocieri in vederea adoptarii. Proiectul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 a fost aprobat de catre Comisia Europeana in data de 29 iulie 2008.